gradina cu flori
Filtru
Culori

Gladiole

Gladiole angro in Moldova

Gladiolele sunt plante erbacee, perene, ce depasesc 1,5 m inaltime. In pamant prezinta un tuberobulb, organul de inmagazinare a substantelor de rezerba, cunoscut de cultivatori sub numele de ceapa, globulos sau plat, acoperit de tunici de culori diferite: brun, roz etc., ce prezinta fibre paralele sau in retea, spre varf, pe toata lunginea.

Gladiolele sunt plante care urmeaza un tipar regulat de dezvoltare. La inceput, produc un numar de frunze alungite, in general 8-9 frunze. Dintre acestea, la inceput 4 sau 5 sunt prinse de nodurile inferioare ale axului care formeaza noul tuberobulb, celelalte se dezvolta in lungul tijei florale. Tuberobulbii, care au dimensiuni pentru inflorire, intotdeauna initiaza flori. 

Tuberobulbul gladiolei este folosit pentru inmultirea vegetativa; el are proprietatea de a incolti cand conditiile sunt prielnice si de a da nastere la unul, mai rar doi tuberobulbi de inlocuire. Formarea bulbilor inlocuitori este conditionata de dezvoltarea intregii plante, de activitatea frunzelor si tulpinilor.